Istorijat

 • Četvrti MeetUp 2k21

  USKORO VIDEO 🙂

  Aug 2021
 • Restruktuirana organizacija

  Mar 2021
 • Treći MeetUp 2k19

  Pogledaj video

  Aug 2019
 • Drugi MeetUp 2k18

  Pogledaj video

  Aug 2018
 • eIgralište finalni događaj

  Za sam kraj projekta, nakon 24 onlajn takmičenja, organizovali smo i takmičenje uživo u Gimnaziji “Svetozar Marković” Nišu, gde se takmičilo oko 20 igrača u izgradnji kuće Vuka Karadžića u Tršiću. Još jedno jako lepo iskustvo, na jednom mestu sakupiti ljubitelje Minecraft-a i SERB-CRAFT-a , kao i njihove roditelje, profesore iz različitih škola koji su bili u žiriju, Minecraft maskotu i uz sve to prenos uživo na YouTube kanalima!

  Pročitaj više

  Aug 2017
 • eIgralište pušteno u rad

  eIgralište je projekat, o kome se, zbog našeg prikupljanja podrške kako bi prošli u sledeći krug konkursa SUPERSTE u organizaciji ERSTE banke, čulo širom Balkana, a mi postali male zvezde u svemu tome, što u stvarnom životu, što na internetu! 😀 Detaljnije informacije imate na linku, ali ukratko, ideja je bila da se naprave edukativne mini igre na jednom serveru na kome bi kroz igru deca osim što bi se zabavljala nešto i naučila! Naš projekat je od 77 projekata osvojio 2. mesto i podršku u vidu mentorstva i novca, kao i podrške na različitim drugim poljima i to je bilo jedno veliko iskustvo i za nas i za ljude koji su kasnije bili deo te ekipe, ali i za igrače koji su imali priliku da se igraju na tim takmičenjima.

  Pročitaj više

  Feb 2017
 • Prvi MeetUp 2k16

  Prvi MeetUp u organizaciji SC Tim-a je bilo jedno novo iskustvo! Trenutak kada imaš priliku da upoznaš i provedeš vreme sa moderatorima i saradnicima sa kojima si do tada samo pričao preko TS-a i gledao par puta preko Skype-a! Iskreno jako čudan osećaj, ali moćan, jer je shvatamo da smo napravili SERB-CRAFT koji okuplja i spaja ljude! Znamo da se desilo, dešava i da će se dešavati na stotine upoznavanja baš zato što SC postoji, jer je to i jedna od svrha svake zajednice, da upozna i spoji ljude! Mi smo se družili, smejali i zabavljali, a isto tako pričali o zanimljivim trenutcima koji su se dešavali na serveru, TeamSpeak-u i drugim socijalnim mrežama!

  Pogledaj klip

  Aug 2016
 • Prva pesma

  Jedna od puno naših želja bila je da napravimo himnu za naš server jer je to tada bilo u trendu pa smo tako 2015. godine sa prijateljem koji se i dan danas bavi repom pod nazivom Versado (Aleksandar Živić) dogovorili da napravimo pesmu u rep fazonu koju skoro svaki igrač SC-a zna na pamet! Sam početak pesme kaže “Planiram i gradim s ortacima od starta…”, autobiografska 🙂

  Slušaj pesmu

  Dec 2015
 • Server prebačen na prvu mašinu

  Nakon dugog razmišljanja i sve veće i veće popularnosti Minecraft-a doneli smo jednu rizičnu, ali važnu odluku! Rizičnu zato što je bilo potrebno uložiti dosta više novca u sve to, a važnu jer je to bila jedna od bitnijih stvari za širenje zajednice i zadovoljavanja tržišta! Opet odlučujemo da rizikujemo, zakupljujemo server mašinu kod kompanije OVH u Francuskoj koja je imala 32 GB RAM-a, serverski procesor E2620V2 sa 8 jezgra i veoma brz internet i sa Shared Hosting-a prelazimo na sistem na kome imamo potpunu kontrolu nad svim resursima. Odlučujemo da broj slotova povećamo na 400, a zatim nakon par meseci i na 600 igrača. I ne samo da smo povećali broj slotova već smo imali i zaštitu od različitih DDoS napada i pokušaja rušenja server koji se još od samog starta servera do dan danas dešavaju skoro svakog dana!

  Jun 2014
 • Logo

  Sa socijalnim mrežama i već ozbiljnim zalogajem sa brojem igrača na serveru bilo je potrebno napraviti vizuelni identitet kako bi nas svi oni koji vide i čuju za naš server lakše pamtili. Tako smo odlučili da kontaktiramo Manićevog druga iz osnovne škole koji je tokom školovanja na svakom odmoru crtao po neku ultra dobru stvar! On je pristao i za nas uradio naš prvi logo, verovali ili ne u Paint-u!

  Jun 2014
 • Server prebačen na prvi hosting

  Zbog konstantne potražnje od strane igrače da se broj slotova na serveru poveća bili smo “prinuđeni” da pronađemo još bolje rešenje od mog računara i tako povećamo broj slotova. Odluka je pala i zakupili smo server na Shared Hostingu gde smo imali dosta jači procesor, brži internet, u početku 3GB RAM memorije i 62 slota, a kasnije 5 GB RAM memorije i prostor za 130 igrača! Tada smo uvideli koliki potencijal postoji i dobili ogromnu motivaciju da prvom prilikom nastavimo sa širenjem zajednice! Povećanjem na 130 slotova i konstantno punim serverom postali smo prvi i vodeći server u Srbiji i regionu!

  Mar 2013
 • Otvoren Tekkit server

  a prijateljima koje smo upoznali do dotadašnjeg rada servera iz znatiželje pokrećemo Tekkit server tj. modovani server, koji je tih meseci bio jako popularan i na kome smo imali aktivnih 10-20 igrača svakog dana. Nakon par meseci zbog nerešivih bagova i problema smo ga ugasili, ali je svakako ostao jedno lepo sećanje na drugačiji vid mogućnosti igranja Minecraft-a i igrači o njemu pričaju i dan danas.

  Jan 2013
 • Server prebačen na Manićev kompjuter

  Imajući dosta problema sa performansama školskog kompjutera i slabog interneta i sve većom potražnjom sve većeg broja igrača morali smo da tražimo bolje rešenje za server. Maniću je u to vreme stalno bio upaljen kompjuter zato što je na njemu hostovao svoj tadašnji veoma aktivan TeamSpeak 3 server za sebe, svoje prijatelje i poznanike pod nazivom TeamSpeakSerbia (teamspeakserbia.zapto.org), pa smo odlučili da server prebacimo na njegov računar i povećamo RAM memoriju i slotove.

  Aug 2012
 • Manic12 i Batica kao tim

   

  Iako smo prošli na republičko takmičenje iz informatike, nismo se baš proslavili (osvojili smo 5. mesto), ali to nas je još više ujedinilo da krenemo da radimo nešto zajedno.

  Apr 2012
 • Server prebačen na kompjuter u školi

  Server je rastao iz dana u dan i pored stranih igrača dolazili su i igrači sa Balkana. Veliki problem je bio održavati server da radi 24/7, jer bilo potrebno da kompjuter radi bez gašenja. Olakšavajuća okolnost je bila što je Batica još neki mesec ranije osmislio i napravio školski internet radio koji se strimovao sa kompjutera u informatičkoj učionici i bio je dostupan nonstop na sajtu škole. Dobili smo dozvolu da server neko vreme bude na tom računaru gde je školski radio i tako je server radio bez gašenja.

  Mar 2012
 • Prvi stranac, prvi admin

  Nakon samo nekoliko nedelja od postavljanja na liste, na serveru su još uvek bili samo Batica i drugari. Sve dok jednog prepodneva nije ušao Kanađanin. Bio je baš fin i rekao kako traži server gde će upoznati nove prijatelje. Rado smo ga prihvatili i ubrzo je postao prvi admin koga je SERB-CRAFT imao.

  Feb 2012
 • Nastanak internet identiteta

  Tog hladnog januara odlučili smo da se po prvi put pojavimo na socijalnim mrežama i tako otpočnemo širenje zajednice! Napravili smo Facebook stranicu, YouTube kanal i Twitter nalog i počeli sa objavljivanjem zanimljivog i korisnog sadržaja!

  Jan 2012
 • Postavljanje servera na server liste

  Nakon što smo bili sigurni da sve radi kako treba, a videći da su i naši drugari pozitivno komentarisali server na Skype-u, Batica postavlja server na svetske liste za servere i tako on postaje otvoren za javnost. Pošto je bilo neophodno popuniti naziv servera prilikom dodavanja, Batica daje ime SERB-CRAFT, a to ime ostaje do danas.

  Planet Minecraft

  Jan 2012
 • Manic12 prvi put na serveru

  Tadašnja nastavnica informatike Zorica odlučuje da napravi tim za novo takmičenje pod nazivom Tesla Info Kup koje je po drugi put organizuje srednja škola ETŠ “Nikola Tesla” iz Niša. Nastavnica poziva Manića i Baticu da dođu u njen kabinet gde se međusobno upoznaju i bivaju zainteresovani da probaju nešto novo i budu deo zanimljivog takmičenja iz informatike. Tokom priprema za takmičenje kako je vreme prolazilo sve su se bolje poznavali, pa su tako jedan drugome pokazali čime se bave i koliko znanja imaju u različitim sektorima računara. Batica je pokazao Maniću Minecraft server i prvi put ga doveo tamo, na šta je on imao komentar “Kakva je ovo glupa igrica…?!”, ali se dobro sećam da je tada spawn bio neki veliki zamak sa nekim kosturima koji su glumili obezbeđenje na spawn-u.

  Dec 2011
 • Prvi ozbiljan spawn

  Provodeći još dosta meseci u gradnji novih građevina, unapređujući puteve i kanale koji vode do istih, pravili smo naš mali grad. U tom trenutku imali smo ceo luna park, shop, zamak i naše privatne kuće. Najvećim delom za gradnju bio je zadužen Đole, jer je imao dosta kreativnih ideja kako će nešto da izgleda. Batica je više bio zadužen za tehničke stvari na serveru, tako da je radio na pojednostavljanju mnogih sistema koje smo gradili. Velika promena nastala je uvođenjem plugina za ekonomiju. Razmišljali smo kako da kada dovedemo ostale drugare na server optimizujemo našu ulogu u radu servera i automatizujemo proces igre.

  Mar 2011
 • Prvi plugin

  Igrajući nekoliko meseci, imali smo dosta rudnika, korisnih građevina, ali nam je najveći problem bio kako da zapamtimo neku bitnu lokaciju. Kuća nam je bila postavljena gde je krevet, ali teleportovanje do određenih koordinata nismo mogli da radimo. Istraživajući kako da rešimo ovaj problem otkrili smo Bukkit i ceo novi sistem za pokretanje servera. Sistem je imao mogućnost dodavanja dodatnih opcija uz pomoć plugina. Prvi i tada jedini plugin koji smo ubacili bio je plugin za čuvanje kuća preko komande. Svako je zapamtio po jednu lokaciju, a onda kada se on teleportuje do nje, ostali se teleportuju do njega.

  Jan 2011
 • Otvaranje servera

  Batica zajedno sa drugarima Đoletom, Aleksom i Stašom kreće da igra Minecraft. Kako bi svi igrali zajedno bilo je neophodno da naprave server u offline-modu jer u tom trenutku nisu imali kupljen Minecraft. Tutorijale o pravljenju servera kao i fajlove našao je na zvaničnom sajtu Minecrafta. Server je tada bio private i nije imao ime, a bio je hostovan na Baticinom računaru starom tada godinu dana, a imao je dual-core procesor i 4GB RAM memorije. Jako veliki problem je predstavljala brzina interneta koja je tada iznosila 10/1, jer je internet bio ADSL.

  Aug 2010
Mastercard SecureCode Verified by Visa Chip Card Mastercard Maestrocard Visa DinaCard